• Producent:
  • Kategoria: Alkohole

Willett Pot Still Reserve to bourbon klasy premium. Dojrzewa około 8-10 lat, nim zostanie zabutelkowany z mocą 47% alkoholu. Wytworzony jest w niewielkich partiach, a do jego destylacji wykorzystuje się miedziany alembik o szczególnie długiej i wąskiej szyi. Ten sam alembik stał się inspiracją dla kształtu butelki. Początkowo Willett Pot Still Reserve ukazywał się jako single barrel, aktualnie na każdą partię składa się maksymalnie 12 beczek. Trunek doczekał się wielu nagród, m.in. Podwójnego złotego medalu na San Francisco World Spirits Competition w 2008 roku. Marka trafiła też na listę dziesięciu najlepszych w rankingu Whisky Awards, a magazyn "Malt Advocate" przyznał bourbonowi ocenę 90/100. Powstaje w Bardstown w stanie Kentucky, gdzie ród Willettów osiedlił się pod koniec XVIII wieku.

Korzenie rodu Willettów sięgają co najmniej połowy XVII wieku. Początkowo męscy przedstawiciele tej jego gałęzi, która w 1936 roku rozpoczęła produkcję bourbona, parali się metalurgią. Na podbój Nowego Świata wyruszyli w 1692 roku. Gorzelnictwem zajął się w drugiej połowie XIX wieku John David Willett, master distiller i współwłaściciel destylarni Moore, Willett & Frenke. W branży pracowali w dodatku jego syn i wnuk.

Destylarnia Willett powstała na rodzinnej farmie Willettów wiosną 1936 roku - niedługo po zniesieniu prohibicji. Pierwsze beczki trafiły do magazynów już w następnym roku. Marka dzielnie się rozwijała; w latach 40. Stworzyła bourbona Old Bardstown, później wielokrotnie nagradzanego w Stanach, w latach 60. Zaś wprowadziła na rynek kalifornijski firmę Johnny Drum. Producent Willett - niczym rodowa sygnatura, opatentowana dla najlepszych, najmocniej elitarnych trunków - powstała w 2008 roku i z miejsca zaskarbiła sobie szacunek i podziw krytyków. Zbiegło się to w czasie ze wznowieniem destylacji po ponad ćwierćwieczu przerwy - poprzez ten czas właściciele producenta próbowali innych strategii, już to ograniczając się po prostu do mieszania destylatów pozostałych z poprzednich sezonów, już to przerzucając się na produkcję etanolu przemysłowego.

Jak pokazała przyszłość, nie tylko decyzje te okazały się niefortunne, lecz i gorzelnicze tradycje marki Willett były zbyt silne, aby produkcji bourbona można było zaprzestać.

Kolor: bursztynowy. Zapach: w pierwszej chwili wanilia, karmel i owoce cytrusowe, zwłaszcza cytryny i limonki. Wrażenie przywodzi na myśl amerykańskie ciasto cytrynowe (lemon cake). Następnie pojawiają się nuty skórzane i chlebowe, słód żytni, daktyle i rodzynki. Smak: bourbon jest oleisty, gładki, lekko syropowy; słodycz owoców, wanilii i toffi przełamana bogatym wachlarzem niuansów beczkowo-korzennych. Finisz: długi i przyjemny, gdzieś między chlebem żytnim a ciastem drożdżowym z rodzynkami.

Podobne produkty w kategorii Alkohole