• Producent: Bodegas Torres
  • Kategoria: Alkohole
  • Rodzaj: brandy

Prestiżowa i wielokrotnie nagradzana brandy katalońskiej marki, której wyroby powszechnie uchodzą za wzorzec korzystnej, iberyjskiej brandy. Powstaje z dwóch odmian winogron: popularnej ugni blanc, uprawianej typowo we Francji i Włoszech, a dającej destylaty intensywne, wonne, o kwiatowym aromacie, oraz parellada, z której powstają trunki umiarkowanie wytrawne, potężnie owocowe. Kolor ciemnego bursztynu. W nosie głębokie, rozgrzewające nuty dojrzałego alkoholu i niuanse suszonych owoców i orzechów. W tle akcenty korzenne, pochodzące ze starzenia napoju w dębie: wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa. Odczucie w ustach pełne jedwabistej miękkości; brandy jest okrągła, szlachetna, świetnie wyważona. Pozostawia długi, trwały finisz.

istotnie atrakcyjna butelka czyni z Torres 20 Hors d'Age wyśmienity prezent dla koneserów alkoholi konkretnych.

Nagrody i wyróżnienia:

Złoty Medal na International Wine & Spirit Competition 2017
Złoty Medal na International Spirits Challenge 2017
Złoty Medal na San Francisco World Spirits Competition 2017
Złoty Medal na Spirits Selection 2017
90/100 wg przewodnika "Guía Peñin" (5 wyróżnień, ostatnie w 2017)
90/100 wg magazynu "Wine Enthusiast" (52 wyróżnienia, osatnie w 2017)
Złoty Medal na World Brandy Awards 2016
Złoty Medal na San Francisco World Spirits Competition 2015
Złoty Medal na World Brandy Awards 2015
Złoty Medal na Internationaler Spirituosen Wettbewerb 2013
Złoty Medal na International Wine & Spirit Competition 2007

Bodegas Torres to dziedzictwo i suma doświadczeń pięciu pokoleń winiarzy i gorzelników. Powstała w 1870 roku nieopodal Vilafranca del Penedès, znikomego miasteczka w środkowej Katalonii, założona przez Jaimego Torresa Vendrella, który ograniczał się wyłącznie do wyrobu wina z z zasady lokalnych szczepów. Jaime zajął się winiarstwem nie ukończywszy choćby trzydziestki, krótko po powrocie z Kuby, dokąd udał się na emigrację jako nastolatek. Destylację alkoholi solidnych rozpoczęto w roku 1928, za czasów Joana Torresa Casalsa. Wysiłki okazały się na tyle dynamiczne i owocne, iż sygnowany nazwiskiem Joana artykuł otrzymał kilka nagród już w trakcie pokaźnej wystawy światowej w 1929 roku w Barcelonie. Firma ucierpiała poważnie podczas hiszpańskiej wojny domowej, ale jej renesans zaczął się niebawem, już po II wojnie światowej - wówczas to, skrupulatnie w 1946 roku, na rynek wypuszczono pierwsze partie brandy Torres 10, która do dziś jest sztandarowym wyrobem spod znaku Torres i jedną z najpopularniejszych hiszpańskich brandy na świecie. W latach 60. W winnicach Torres stworzono nasadzenia obcych odmian winorośli, takich jak cabernet sauvignon i chardonnay. Na przełomie lat 70. I 80. Firma powiększyła produkcję na Nowy Świat, uruchamiając winnice w Chile i Kalifornii. Ciężka praca przełożyła się na sukcesy: w 1997 roku brandy Torres 20 Hors d'Age okrzyknięto najlepszą brandy na świecie, w 1999 roku zaś magazyn "Wine Specator" nazwał Bodegas Torres najważniejszą winiarnią w Hiszpanii. Adekwatność tego wyróżnienia potwierdził siedem lat później inny prestiżowy periodyk, "Wine Enthusiast", przyznając firmie Torres tytuł najkorzystniejszej winiarni w całej Europie. W kolejnych latach przedsiębiorstwo postawiło solidnie na ekologię, czym zaskarbiło sobie przychylność organizacji walczących ze zmianami klimatu. Nie tylko rozpoczęto wyrób win naturalnych, ale dzięki nowoczesnym technologiom udało się także znacząco ograniczyć emisję dwutlenku węgla - o 25% między rokiem 2008 a 2017. W planach są kolejne redukcje - nawet do 30% w roku 2020. Wszystko to zaowocowało oczywiście kolejnymi nagrodami: tytułem Zielonej producenta Roku "Drinks Business Magazine" (2010) i Zieloną Nagrodą "Drinks Business" (2015).

Każdemu przedsięwzięciu Bodegas Torres towarzyszą trzy hasła: radość życia, troska o ziemię i ciągłość dziedzictwa. Ich suma formuje oryginalną tradycję katalońskiej marki, pozostającej w rękach tej samej rodziny od 150 lat i pięciu niesamowicie zdolnych pokoleń.

Podobne produkty w kategorii Alkohole